07 mar 2011

10 smarta tips till Symbian

Appar & tips, Nokia Kommentarer inaktiverade för 10 smarta tips till Symbian

Även om Nokia satsar på Windows Phone 7 till sina smarta mobiler så finns flera miljoner mobiler med Symbian där ute. Om du har en Symbian-mobil får du här 10 powertips.

1. Byt widgets
När du startar din Symbiantelefon är de tre startskärmarna fyllda med widgets och genvägar, men alla kanske inte ligger där du vill ha dem eller så passar de inte dig helt enkelt. Tryck på skärmen någon sekund så kommer du in i redigeringsläget för widgetprogram. I det läget kan du trycka en gång på befintlig widget för att redigera eller ta bort den, eller lägga till en ny widget på tomma fält märkta med ett plustecken.

2. Snabbkoppling
Mycket i Symbian handlar om att veta var du hittar saker, eller hur du kommer dit du vill fortast. Klicka uppe i högra hörnet av skärmen vid batteriikonen så får du upp en liten meny där du snabbt kan navigera in i Inställningar för trådlös uppkoppling, alltså bluetooth och wlan. På så sätt slipper du gå in i inställningsmenyn för att hitta samma inställningar.

3. Uppdatering?
Vill du kolla om det finns en uppdatering till din telefon? Medan du kan gräva runt i inställningsmenyer efter uppdateringstjänsten finns det ett betydligt smidigare sätt. Öppna telefondelen precis som om du skulle slå ett vanligt nummer och knappa in *#0000# så kommer du direkt till uppdateringstjänsten och möjligheten att söka direkt efter nya versioner av mjukvaran.

4. Vilka program är öppna?
Håll inne Meny-knappen någon sekund så får du upp en lista som visar vilka program som är igång. Smidigt om du snabbt vill kunna avsluta några av dem eller bara kunna växla kvickt mellan dem.

5. Använd gamla appar
Har du använt en Nokia förut och skaffat dig ett gäng favoritappar som du numera inte kan hitta till din Symbian 3-mobil på Ovi Store? Lugn, bara lugn. Så länge du kan hitta appens installationsfil på internet är det bara att föra över den till din mobil och installera – alla appar som utvecklades för pekskärmsutgåvan av Series 60 (äldre Nokiatelefoner än N8) fungerar med det nya systemet, även om du inte hittar dem i Ovi Butik.

6. Fixa ett riktigt tangentbord
Du har säkert lärt dig att usb-adaptern till Nokia N8 gör att du kan plugga in usb-minnen direkt till din lur, men visste du att det mesta med usb-ingång funkar den vägen? Koppla in ett tangentbord eller en mus för att få en lite mer datorlik upplevelse, till exempel.

7. Rätt bildformat
Vill du av någon anledning inte ta bilder i widescreenformat med kameran? Nyp med två fingrar på skärmen, precis som om du skulle zooma ut, och kameran ställer om sig.

8. Snabba upp startskärmarna
Går det lite segt? Gå in i Inställningar, Teman, Allmänna, tryck på Val, Temaeffekter och slå av dem. Det ser inte lika snyggt ut, men går lite snabbare då telefonen kräver mindre minne.

9. Fler programgenvägar
Vill du ha genvägar till fler program på startsidan? Välj att lägga till en ny widget, välj Genvägar och klicka på den. Under Inställningar får du upp de fyra genvägsposterna som den aktuella widgeten innehåller. Det är bara att välja vilka du själv vill ha och räcker inte det är det bara att lägga till en ny genvägswidget.

10. Snabbinställningar
Du vet de där tre mindre rutorna högst upp på ena startskärmen med klocka, datum och profil? Klicka en gång på vardera för att öppna Larminställningar, Kalendern respektive Profilväljaren.

Källa idg